HDW ·

Nasz partner – Północna Izba Gospodarcza w Szczecinie - świętuje 25 jubileusz

Północna Izba Gospodarcza w Szczecinie świętuje 25 jubileusz

Północna Izba Gospodarcza w Szczecinie – długoletni partner Izby Przemysłowo-Handlowej Neubrandenburg Wschodniej Meklemburgii Pomorza Przedniego - obchodziła 20 września w szczecińskiej Operze na Zamku jubileusz 25-lecia swojego istnienia. Uroczysta gala zgromadziła około 600 gości, w tym przedstawicieli biznesu, nauki i samorządu. Podczas wydarzenia wyróżniono najlepszych przedsiębiorców i menedżerów oraz wręczono Buławy Nestora Przedsiębiorczości. Nagrodę 25-lecia za szczególne wieloletnie zaangażowanie w rozwój transgranicznej współpracy gospodarczej odebrał Prezydent IHK Neubrandenburg, dr. Wolfgang Blank. Statuetkę z rąk pani Prezes, Hanny Mojsiuk, odebrali w imieniu Prezydenta IHK Neubrandenburg przedstawiciele Domu Gospodarki, Małgorzata i Krystian Stopa.

Gala jubileuszowa była punktem kulminacyjnym I BALTIC ECONOMIC CONGRESS zainaugurowanego w tym roku w Szczecinie przez Północną Izbę Gospodarczą. Przez dwa dni posłowie UE i rządu, przedstawiciele samorządu zachodniopomorskiego, przedsiębiorcy oraz szefowie instytucji gospodarczych i uczelni dyskutowali o perspektywach i wyzwaniach w polskiej i zachodniopomorskiej gospodarce, m.in. o czynnikach kryzysowych, mega trendach, silnej polskiej marce, gospodarce 4.0. Dyrektor generalny IHK Neubrandenburg Wschodniej Meklemburgii- Pomorza Przedniego, Torsten Haasch, wziął udział w ożywionej dyskusji panelowej na temat „Współpraca transgraniczna – doświadczenia i perspektywy”. W szczególności podkreślił ponadregionalne relacje niemiecko-polskie wokół aglomeracji szczecińskiej, do których od ponad 20 lat z powodzeniem przyczynia się swoim zakresem usług projekt „Dom Gospodarki”, wspierany przez izbę w Neubrandenburgu oraz innych partnerów z przygranicznego niemieckiego kraju związkowego.

Izbę Przemysłowo-Handlową w Neubrandenburgu oraz Północną Izbę Gospodarczą w Szczecinie łączy deklaracja współpracy, do której należą m.in. promowanie współpracy gospodarczej na pograniczu polsko-niemieckim, realizacja projektów z partnerami z obu krajów, wymiana informacji, organizowanie spotkań, szkoleń i wydarzeń. Jednym z nich jest wspólna cykliczna Polsko-Niemiecka Konferencja Energetyczna, która niedawno odbyła się po raz trzeci w Schwedt nad Odrą. Jej celem jest przybliżanie działań i skutków w ramach europejskiego „Zielonego Ładu” po obu stronach Odry.

Północna Izba Gospodarcza w Szczecinie jest największym stowarzyszeniem gospodarczym w Polsce z ponad 1600 dobrowolnie zrzeszonymi firmami członkowskimi oraz sześcioma oddziałami regionalnymi. Od 1 stycznia kieruje również Sekretariatem Generalnym Unii Izb Łaby/Odry (KEO), stowarzyszenia regionów z Niemiec, Polski i Czech, reprezentującego około milion firm i wspólne interesy w zakresie gospodarki morskiej, infrastruktury, turystyki i rynku pracy.

Gratulujemy Północnej Izbie Gospodarczej zacnego jubileuszu i dziękujemy za dobrą i konstruktywną współpracę!