Turystyka na północy Polski i Niemiec: Wszystkie drzwi są otwarte na transgraniczną współpracę.

© Michal Abkowicz

Na pierwsze po rocznej przerwie osobiste, nie wirtualne, spotkanie Kręgu Gospodarczego Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego wybrane zostało szczególne miejsce: Binowo Park Golf Club na południowym wschodzie od Szczecina. Ponad 40 przybyłych gości dyskutowało o aktualnych wyzwaniach dla branży turystycznej i możliwościach współpracy pomiędzy Meklemburgią-Pomorzem Przednim i województwem zachodniopomorskim. „Celowo wybraliśmy taki temat spotkania, ponieważ turystyka była branżą, która najbardziej ucierpiała podczas pandemii koronawirusa i stara się teraz odrobić straty. Dlatego powinniśmy wykorzystywać i dalej rozwijać potencjał po obu stronach granicy ”- wyjaśnił na początku spotkania Torsten Haasch, dyrektor generalny Izby Przemysłowo-Handlowej z Neubrandenburga (IHK Neubrandenburg).

Szybko okazało się, że istnieje wiele punktów wyjścia do takiej współpracy transgranicznej. Problemy też są podobne. Istniejący niedobór wykwalifikowanych pracowników pogłębił się w ciągu ostatnich dwóch lat. Ze strony polskiej próbuje się temu przeciwdziałać zatrudniając w turystyce pracowników ukraińskich, zwłaszcza w sektorze obsługi bezpośredniej.

„Mamy niezoptymalizowany system w turystyce”, wyjaśnił Tobias Woitendorf, dyrektor zarządzający Związku Turystycznego Meklemburgia-Pomorze Przednie. „Osiągnięcie tej optymalizacji to nasze zadanie na przyszłość”. Jeśli chodzi o możliwe rezerwy, na czele listy znajdują się zasoby ludzkie, ale także orientacja na oferty wyższej jakości. Dotyczy to również niektórych miejsc na Pomorzu Zachodnim. „Świnoujście jest pełne! Nie ma potrzeby dodatkowego marketingu dla tego miasta”– wyjaśnił Artur Pomianowski, dyrektor biura Zachodniopomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej (ZROT).

O turystyce w metropolii szczecińskiej myśli się już w niektórych przypadkach ponad granicami, np. w zakresie rozbudowy systemu ścieżek rowerowych. Niemniej jednak wciąż pozostaje niewykorzystany duży potencjał, np. współpraca w zakresie wycieczek autokarowych i grupowych. Turystyka golfowa, której rozwój w Meklemburgii-Pomorzu Przednim odniósł sukces po upadku muru, mogłaby być również oferowana jako wspólny polsko-niemiecki produkt. „Wszystkie drzwi są otwarte na współpracę” – powiedział polskim kolegom Rüdiger Born, prezydent Związku Golfa Meklemburgia-Pomorze Przednie. Izba Przemysłowo-Handlowa z Neubrandenburga wraz z Domem Gospodarki w Szczecinie chętnie wesprą każdy rodzaj tej współpracy.