HDW Startseite ·

Krąg Gospodarczy Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego świętuje 20 lat + 1 Domu Gospodarki

© IHK

To było szczególne wydarzenie. Ponad 80 gości zgromadziło się niedawno w Szczecinie na pierwszym po dwóch latach przyjęciu w ramach Kręgu Gospodarczego Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego. Okazji było całe mnóstwo: Dzień Zjednoczenia Niemiec, 30. rocznica podpisania Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy między Rzecząpospolitą Polską a Republiką Federalną Niemiec oraz - szczególnie ważna w tym gronie - 20. rocznica + 1 powstania Domu Gospodarki w Szczecinie.

Pandemia mogła spowodować, że wiele rzeczy stanęło w miejscu. Ale "Szczecin przeżywa niezwykle dynamiczny rozwój. To, co się tutaj dzieje, jest niesamowite", wyraził swoje zdumienie dr Wolfgang Blank, prezydent Izby Przemysłowo-Handlowej w Neubrandenburgu. Teraz gospodarka po obu stronach granicy znów nabiera tempa. Jednak nadal istniałaby walka z przerwanymi łańcuchami dostaw. Wiele tematów wymaga przedyskutowania, dlatego obecna sytuacja stanowi dobrą podstawę do wymiany transgranicznej, również w kontekście przyszłych kręgów gospodarczych.

Traktat o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy został wymieniony w kilku pozdrowieniach jako podstawa współpracy transgranicznej. Ale "traktaty wyznaczają tylko ramy, realizację robią ludzie", wyjaśnił Norbert Obrycki, pełnomocnik marszałka województwa zachodniopomorskiego ds. współpracy transgranicznej. W Szczecińskim Regionie Metropolitalnym działa obecnie wiele aktywnych podmiotów: izby gospodarcze, przedsiębiorstwa i ich stowarzyszenia, wspólnota gmin Europaregionu Pomerania, Biura ds. Metropolitalnego Regionu Szczecina oraz od 21 lat Domu Gospodarki. Od momentu powstania trzyosobowa załoga udzieliła pomocy w ponad 31.000 indywidualnych przypadkach, w tym w zakresie badań, doradztwa i mediacji w ramach współpracy polsko-niemieckiej. Patrick Dahlemann, parlamentarny sekretarz stanu Pomorza Przedniego podkreślił znaczenie Domu Gospodarki jako stałego punktu w Szczecińskim Regionie Metropolitalnym dla przedsiębiorców po obu stronach granicy. Przekazał on zawiadomienie o przyznaniu środków finansowych przez Kancelarię Kraju Związkowego Meklemburgia-Pomorze Przednie na dalsze wspieranie działalności Domu Gospodarki.

Rozwój transgranicznego regionu metropolitalnego Szczecina przebył już długą drogę. Korzysta on ze spójności Unii Europejskiej, ale także promieniuje na cały obszar europejski. I tak Cornelia Pieper, Konsul Generalny Republiki Federalnej Niemiec w Gdańsku, podsumowała: "Proszę, nie zapominajmy nigdy, że dzięki Europie zyskaliśmy więcej wolności niż kiedykolwiek wcześniej."