Wirtualny Krąg Gospodarczy Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego - 23 lutego 2021r.: Obszar metropolitalny rozwija się w kierunku transgranicznego centrum logistyki

[Translate to Polnisch:] © rost9 / Adobe Stock

Szczecin rozwija się w ramach całego obszaru metropolitalnego w kierunku wiodącego centrum handlu wysyłkowego i logistyki. Nie dziwi to w kontekście strategicznego położenia miasta – bliskość polsko-niemieckiej granicy, europejskiej sieci autostrad, własny port z dostępem do Morza Bałtyckiego oraz międzynarodowe lotnisko Szczecin-Goleniów.

Podczas nadchodzącego wirtualnego spotkania w dniu 23 lutego o godz. 16.30 chcemy dokładniej przyjrzeć się temu rozwojowi. Pan Marek Kubik, Prezes Agencji Rozwoju Metropolii Szczecińskiej, przedstawi nam warunki i zachęty do lokowania inwestycji w zakresie logistyki oferowane przez miasto. Pan Christian von Hohnhorst, Prezes Spółki momox GmbH z Berlina, zaprezentuje działalność spółek córek założonych w metropolii szczecińskiej. Pan Nico Mathiaszyk, Kierownik Oddziału firmy kurierskiej Post und Paket Deutschland w Neubrandenburgu,  opowie o tym, jak potencjał transgranicznej logistyki wykorzystuje jego przedsiębiorstwo i jak funkcjonuje współpraca z sektorem handlu wysyłkowego i logistyki po polskiej stronie, głównie na przykładzie kooperacji ze spółką momox GmbH.

Zgłoszenia udziału można dokonać tutaj.