HDW Startseite ·

Krąg Gospodarczy Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego: Szczecin jako centrum logistyczne nadaje nową dynamikę współpracy transgranicznej

[Translate to Polnisch:] © IHK

Wirtualny Krąg Gospodarczy Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego skoncentrował się ostatnio na rozwoju Szczecina w kierunku wiodącego centrum handlu wysyłkowego i logistyki w Polsce w ramach całego obszaru metropolitalnego miasta.

„Rozwój branży logistycznej w regionie niesie ze sobą dużą dynamikę i otwiera zupełnie nowe perspektywy współpracy transgranicznej“, podkreślił dr Wolfgang Blank, prezydent Izby Przemysłowo-Handlowej Wschodniej Meklemburgii-Pomorza Przedniego (IHK Neubrandenburg für das östliche Mecklenburg-Vorpommern).

Szczecin wyróżnia się wyjątkowym położeniem na skrzyżowaniu wszelkiego rodzaju ciągów komunikacyjnych. Daje to najlepsze warunki do wykorzystania ponad 750 000 m2 istniejącej powierzchni magazynowej. Marek Kubik, prezes Agencji Rozwoju Metropolii Szczecińskiej przedstawił dziewięć istniejących lub planowanych centrów logistycznych, z których część posiada nowoczesne zaplecze produkcyjne, biurowe i magazynowe w Szczecinie i w okolicach. Wspomniał jednocześnie o rozbudowie sieci drogowej, terminalu cargo na lotnisku Goleniów i planach Szczecińskiej Kolei Metropolitalnej do Polic.

Przykładem udanego założenia firmy logistycznej w obszarze metropolitalnym jest firma  momox GmbH. Dyrektor Zarządzający Christian von Hohnhorst poinformował o dwucyfrowym wzroście firmy i nowych halach znajdujących się obecnie w budowie w Szczecinie. Region oferuje bardzo dobre warunki ale wciąż istnieje spory niewykorzystany potencjał. Należy wspomnieć o dużych, starych obszarach przemysłowych w mieście, które idealnie nadawałyby się na nowoczesne inwestycje przemysłowe. Momox GmbH współpracuje z Deutsche Post AG, która może zagwarantować szybką dostawę do niemieckich klientów za pośrednictwem filii Neubrandenburg / Neustrelitz.

Sekretarz Stanu Pomorza Przedniego, Patrick Dahlemann, w jednym zdaniu podsumował potencjał szczecińskiego obszaru metropolitalnego: „każda inwestycja po niemieckiej lub polskiej stronie przyczynia się do wspólnego rozwoju metropolii szczecińskiej”. Po raz kolejny podjął propozycję Izby Przemysłowo-Handlowej w Neubrandenburg, aby poprzez Biuro Regionu Metropolitalnego Szczecina koordynować utworzenie bazy danych transgranicznych powierzchni inwestycyjnych.